Sisteme Fotovoltaice si statii incarcare

Afiseaza: 1-24 din 993 produse

 Filtre

 

Sistemele fotovoltaice oferă o sursă de energie curată și regenerabilă, contribuind la reducerea dependenței de combustibilii fosili. Ele sunt tehnologii avansate care convertesc energia solară în energie electrică utilizabilă. Funcționează pe baza celulelor fotovoltaice, care sunt integrate în panourile solare.
 

Cum funcționează sistemele fotovoltaice?

 

Funcționarea sistemelor solare este bazată pe principiul efectului fotovoltaic. Atunci când lumina soarelui sau spus mai exact, atunci când fotonii lovesc o celulă fotovoltaică, este generat un curent electric. Acest curent este ulterior colectat și transformat în energie electrică utilizabilă prin intermediul unui invertor. Este un proces esențial pentru a putea beneficia de energia solară în formă utilă, fie că este vorba de iluminat, încălzire sau alimentarea diferitelor aparate electrice.

Există mai multe tipuri de sisteme fotovoltaice, dar cele mai comune sunt sistemele on-grid și off-grid. 
 

  • Sistemele on-grid sunt interconectate cu rețeaua publică de distribuție a energiei electrice. Sunt ideale pentru zonele unde rețeaua electrică este stabilă și bine dezvoltată. Surplusul de energie produs poate fi vândut către rețea, ceea ce înseamnă un venit suplimentar. 
  • Sistemele off-grid sunt perfecte pentru zonele izolate, unde accesul la rețeaua electrică nu este disponibil sau este costisitor. Ele stochează energia produsă de panourile solare în baterii, pentru ca aceasta să fie utilizată ulterior, în perioadele în care nu există suficientă lumină solară, cum ar fi noaptea sau în zilele noroase.
 

Pentru informații detaliate te invităm să citești și articolul nostru de blog, On-Grid vs. Off-Grid: care este diferența dintre cele două tipuri de panouri solare?.
 

Care sunt componentele unui sistem fotovoltaic?

 

Un sistem fotovoltaic este un ansamblu complex de componente care lucrează împreună pentru a transforma energia solară în energie electrică. Fiecare componentă are un rol esențial în acest proces:

1. Panourile solare - sunt inima oricărui sistem fotovoltaic. Acestea transformă energia solară în energie electrică printr-un proces cunoscut sub numele de efect fotovoltaic. Există diferite tipuri de panouri solare disponibile pe piață, fiecare cu propriile sale caracteristici. Cele mai comune tipuri sunt panourile monocristaline și policristaline. Panourile monocristaline sunt mai eficiente în ceea ce privește producția de energie, dar au un preț mai ridicat. Panourile policristaline sunt mai puțin eficiente, dar au un preț mai accesibil.

2. Invertorul este un dispozitiv esențial într-un sistem fotovoltaic. Acesta convertește energia electrică generată de panourile solare, care este de obicei în formă de curent continuu, în curent alternativ, care poate fi folosit în gospodărie sau trimis înapoi la rețeaua electrică. Există diferite tipuri de invertoare, iar alegerea celui potrivit depinde de dimensiunea sistemului și de nevoile specifice ale utilizatorului.

3. Bateriile sunt o componentă crucială a sistemelor fotovoltaice, deoarece permit stocarea energiei generate de panourile solare pentru utilizare ulterioară. Acest lucru este deosebit de util în timpul nopții sau în zilele înnorate, când producția de energie solară este scăzută. Există o gamă variată de baterii, inclusiv baterii cu acid plumb, baterii cu litiu-ion și baterii cu nichel-cadmiu. Alegerea tipului de baterie depinde de nevoile specifice ale utilizatorului și de buget.

4. Dispozitivele de control sunt o altă componentă esențială a sistemelor fotovoltaice. Acestea includ controlere solare, care gestionează încărcarea și descărcarea bateriilor. Funcția lor principală este de a regla și controla fluxul de curent electric între panourile solare și baterii, cu scopul de a preveni supraîncărcarea sau descărcarea excesivă a acestora. Trebuie menționate în această categorie și comutatoarele de izolare, care permit sistemelor fotovoltaice să fie deconectate de la rețeaua electrică pentru întreținere sau în caz de urgență.

Prin urmare, fiecare componentă a unui sistem fotovoltaic are un rol esențial în transformarea energiei solare în energie electrică utilă. De la panourile solare și invertor, la baterii și dispozitive de control, fiecare element contribuie la eficiența și funcționalitatea sistemului. Te invităm să citești articolul: Cât produce un sistem fotovoltaic de 5 kW?
 

De ce să investești într-un sistem fotovoltaic?

 
  • economii financiare semnificative - după instalare, costurile operaționale ale unui sistem fotovoltaic sunt minime; energia solară, o dată captată și convertită, este practic gratuită; în plus, poți vinde excedentul de energie produsă în rețea, câștigând un venit suplimentar; citește și: Ce înseamnă prosumator și cum devii unul?;
  • protejarea mediului înconjurător - sistemele solare sunt o formă de energie regenerabilă care nu poluează și nu epuizează resursele naturale, spre deosebire de sursele de energie tradiționale, bazate pe combustibili fosili; utilizarea energiei solare poate reduce semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră, contribuind la combaterea schimbărilor climatice;
  • independență energetică - cu un sistem fotovoltaic nu mai ești la fel de dependent de rețeaua publică de energie; acest lucru poate fi deosebit de util în caz de întreruperi de curent sau în zonele în care rețeaua electrică nu este fiabilă.
 

Sistemele fotovoltaice reprezintă o opțiune viabilă și durabilă de a produce energie. Reduci costurile cu facturile pentru energia electrică și contribui la un mediu mai curat. Cu toate acestea, alegerea de a investi într-un astfel de sistem necesită o înțelegere clară a componentelor sale și a altor aspecte precum, dimensiunea sistemului fotovoltaic sau necesitatea amplasării acestuia cu expunere optimă la soare. Contactează-i pe specialiștii noștri care îți vor răspunde tuturor întrebărilor tale și îți vor oferi inclusiv consultanță tehnică de specialitate.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!