Ce înseamnă prosumator și cum devii unul?

Ce înseamnă prosumator și cum devii unul?

Ce înseamnă prosumator și cum devii unul?

La începutul anului 2023, numărul prosumatorilor din România racordați la rețeaua de distribuție era de aproximativ 40.000. La finalul lunii aprilie, țara noastră avea peste 60.000 de prosumatori, iar specialiștii estimează că cifra totală a acestora va depăși 100.000 până la finalul anului. [1,2]

Într-un sens mai amplu, conceptul de prosumator poate fi aplicat în diferite domenii, de la energie regenerabilă până la producția de alimente și îmbrăcăminte. În timp ce consumatorii tradiționali depind de producători și intermediari pentru a obține produsele și serviciile de care au nevoie, prosumatorii au capacitatea de a-și crea propriile bunuri și servicii sau de a contribui la dezvoltarea acestora.

Descoperă în acest articol ce presupune să fii prosumator în domeniul energiei, care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgi pentru a deveni unul și ce beneficii îți oferă!
 

Ce înseamnă prosumator?

 

Un „prosumator” este un consumator activ de energie, deoarece consumă și produce energie electrică. Acest fenomen devine tot mai posibil datorită avansului tehnologic în domeniul conectivității și creșterii continue a sursei de energie regenerabilă, cum ar fi energia solară și cea eoliană, integrate în infrastructura noastră electrică.

Există mai multe tipuri de prosumatori:

  • prosumatori rezidențiali - produc energie electrică acasă, prin intermediul sistemelor fotovoltaice;
  • cooperative energetice, conduse de cetățeni sau asociații de locuințe; 
  • prosumatori comerciali (școli, spitale etc.).

În conformitate cu art. 3 pct. 95 din Legea nr. 123/2012, un prosumator este un client final care îndeplinește în același timp următoarele condiții:

  • „își desfășoară activitățile în spațiul propriu aferent unui punct de delimitare cu rețeaua electrică, precizat prin certificatul de racordare;
  • produce energie electrică din surse regenerabile pentru propriul consum;
  • activitatea specifică nu este producerea energiei electrice;
  • consumă, poate stoca și vinde energia electrică produsă din surse regenerabile de energie produsă sau stocată;
  • poate deconta energia electrică produsă și livrată cu energia electrică consumată din rețea pentru mai multe locuri de producere și consum, dacă pentru locurile de consum respective este același furnizor de energie electrică și dacă sunt racordate la rețeaua electrică a distribuitorului la care este racordat prosumatorul, cu condiția ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie, aceste activități să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară.” [3]
 

Cum poți să devii prosumator?


ce este prosumator


AFM are in derulare un program de subvenționare a panourilor fotovoltaice: Casa Verde. E-acumulatori este instalator validat / autorizat pentru acest program.

Pentru a deveni un prosumator de energie electrică, este imperativ să efectuezi o evaluare detaliată a cerințelor și posibilităților tale, astfel încât să poți identifica soluția optimă din punctul de vedere al eficienței și costurilor. În conformitate cu instrucțiunile stipulate în „Ghidul prosumatorului cu o capacitate de până la 400 kW pe locul de consum”, există câțiva pași pe care trebuie să îi urmezi în acest proces.  


Pașii pentru a deveni prosumator nou


Pasul 1: Informare și documentare

 

Primul pas în devenirea unui prosumator nou constă în înțelegerea conceptului și a procesului. Este necesar să soliciți informații de la operatorul de rețea prin intermediul unei cereri. Această cerere trebuie să conțină datele caracteristice ale locului de consum și/sau de producție. Operatorul de rețea este obligat să furnizeze informații generale și informații specifice conform legislației în vigoare.


Pasul 2: Depunerea cererii de racordare

 


După ce ai obținut informațiile necesare, următorul pas este depunerea cererii de racordare și a documentației aferente. Documentația anexată trebuie să cuprindă documente specifice categoriei de utilizator, conform reglementărilor în vigoare.


Pasul 3: Încheierea contractului de racordare

 


După ce ai obținut avizul tehnic de racordare, vei încheia un contract de racordare. Acest contract stabilește termenii și condițiile privind racordarea la rețea.


Pasul 4: Execuția lucrărilor de racordare

 


Operatorul de rețea este responsabil de executarea lucrărilor necesare pentru racordarea la rețea și punerea în funcțiune a sistemului de racordare. Aceste lucrări pot include proiectarea sistemului de racordare, obținerea autorizației de construcție, construcția și punerea în funcțiune a sistemului, lucrări de consolidare în instalațiile din amonte și alimentarea cu energie a instalației pentru utilizarea probelor. 


Pasul 5: Emiterea certificatului de racordare

 


Operatorul de distribuție a energiei emite un document oficial numit „certificat de racordare". În acest certificat, se atestă faptul că ești conectat la rețeaua de distribuție electrică și ești autorizat să produci și să consumi energie electrică.


Pasul 6: Montarea grupului de măsurare a energiei electrice
 

Se instalează un dispozitiv de măsurare a energiei electrice sau a unui sistem de măsurare și protecție la punctul de conectare la rețeaua electrică, cu excepția contorului de măsurare a energiei electrice. Această etapă este esențială pentru măsurarea corectă a energiei electrice. 
 

Pasul 7: Punerea sub tensiune a instalației de utilizare


Este momentul în care toate componentele instalației electrice sunt conectate la rețeaua electrică sau la sursa de alimentare, inclusiv echipamentele, cablurile și dispozitivele de protecție. [4]


Acte necesare pentru a deveni prosumator de energie electrică


prosumator cu devii


Pentru a deveni prosumator de energie electrică, trebuie să depui anumite documente. Iată care sunt acestea:

  1. Certificatul de urbanism - dacă panourile fotovoltaice sunt plasate la sol.
  2. Avizul tehnic de racordare. Pentru a obține acest document, trebuie să întocmești un dosar care să conțină actul de identitate și cel de proprietate, certificatul de racordare sau avizul tehnic obținut anterior și studiul de soluție și cererea de prosumator. 
  3. Contractul de racordare. Aici, vei avea nevoie de cererea de contractare a lucrărilor de către distribuitor cu un anumit proiectant, emisă de către furnizorul de energie, copia avizului tehnic de racordare și acordul proprietarului terenului.
  4. Contractul de execuție, eliberat în baza avizului, a contractului de racordare și a proiectului electric avizat de distribuitor și emis de electricianul autorizat ANRE.
  5. Certificatul de racordare, eliberat de distribuitor după ce s-au efectuat toate testele necesare.
  6. Contractul de vânzare-cumpărare a energiei.

Conform reglementărilor, operatorul de rețea are obligația ca, în termen de 10 zile de la eliberarea certificatului de racordare și încheierea contractului de transport, distribuție și furnizare a energiei electrice, să pună instalațiile electrice sub tensiune finală.


Beneficiile de a fi un prosumator


În calitate de prosumator, poți beneficia de următoarele facilități:

  • ai oportunitatea să vinzi energia electrică pe care o produci și livrezi în rețeaua electrică, ceea ce îți permite să obții un venit suplimentar;
  • furnizorii de energie electrică sunt obligați să achiziționeze energia electrică produsă și livrată de prosumatori, garantând astfel o piață pentru energia pe care o produc;
  • dacă deții unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie, cu o putere instalată de până la 400 kW, beneficiezi de serviciul de reglare de la furnizorul de energie electrică. Acest serviciu presupune o decontare între valoarea energiei electrice pe care o livrezi și valoarea energiei pe care o consumi din rețea;
  • dacă ești prosumator persoană fizică, atunci ești scutit de achiziția anuală și trimestrială de certificate verzi pentru energia electrică produsă și utilizată pentru consumul propriu. De asemenea, ești eliberat și de toate obligațiile fiscale aferente cantității de energie electrică produsă și utilizată pentru autoconsum sau vândută;


Cât costă să devii prosumator?


Pentru a promova utilizarea panourilor fotovoltaice, AFM are în derulare un program de subvenționare a acestora: Casa Verde. În baza acestui program, poți obține între 20.000 și 25.000 de lei pentru achiziționarea:

  • panourilor solare;
  • invertorului;
  • materialelor de conexiune;
  • structurii de instalare a sistemului;
  • tabloului de control al energiei; 
  • modulelor de comunicare;
  • contorului inteligent. 

Pentru a accesa finanțarea de la AFM, poți colabora cu E-acumulatori, deoarece este un instalator autorizat pentru acest program. Află în continuare cât costă un panou fotovoltaic!


Surse

[1] Redacția. “Numărul Prosumatorilor Din România a Trecut de 40.000. ANRE Estimează Că Numărul va Trece de 100.000 ...” Economedia.ro, Economedia.ro, 9 Feb. 2023, economedia.ro/numarul-prosumatorilor-din-romania-a-trecut-de-40-000-anre-estimeaza-ca-numarul-va-trece-de-100-000-in-acest-an-ghid-pentru-racordare.html. Accessed 4 Oct. 2023.

[2] Chiriac, Corina. “România Avea Peste 60.000 de Prosumatori La Finalul Lunii Aprilie 2023.” Capital, 21 June 2023, www.capital.ro/romania-avea-peste-60-000-de-prosumatori-la-finalul-lunii-aprilie-2023.html. Accessed 4 Oct. 2023.

[3] “LEGE 123 10/07/2012 - Portal Legislativ.” Just.ro, 2023, legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/139677. Accessed 4 Oct. 2023.

[4] https://anre.ro/wp-content/uploads/2023/07/Ghidul_prosumatorului_actualizare_23.03.2023.pdf. Accessed 4 Oct. 2023.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!