Cât produce un sistem fotovoltaic de 5 kW?

Cât produce un sistem fotovoltaic de 5 kW?

Cât produce un sistem fotovoltaic de 5 kW?

Una dintre cele mai frecvente întrebări legate de tehnologia fotovoltaică se referă la cantitatea de energie electrică pe care o poate produce un sistem de panouri solare. Această curiozitate devine cu atât mai mare cu cât există variații semnificative în producția de energie electrică oferită de diverse configurații de panouri fotovoltaice. 

Printre numeroasele sisteme de captare a energiei solare, sistemele fotovoltaice de 5 kW au atras atenția atât a gospodăriilor individuale, cât și a întreprinderilor, oferind o modalitate eficientă de a transforma lumina solară în electricitate utilă. Dar cum funcționează un sistem fotovoltaic de 5 kW și câtă energie poate produce acesta? Află din rândurile de mai jos!
 

Cum funcționează un sistem fotovoltaic de 5 kW?

 

Un sistem fotovoltaic de 5 kW funcționează pe baza principiului de convertire a luminii solare în energie electrică. Acest proces, cunoscut sub numele de efect fotovoltaic, are loc în panourile solare. Panourile solare sunt alcătuite din celule fotovoltaice, care sunt fabricate din materiale semiconductoare, de obicei siliciu cristalin. În momentul în care lumina Soarelui atinge materialul semiconductor, se eliberează electronii și se generează curent continuu (CC). 

Curentul continuu produs de panourile solare este apoi transformat în curent alternativ (CA) de către invertor. Curentul alternativ este forma de energie electrică utilizată în gospodării și în rețeaua electrică. Invertorul convertește CC în CA pentru a putea fi utilizat în timp real sau transmis în rețeaua electrică.

Componentele unui sistem fotovoltaic de 5 kW includ:

  • panourile solare;
  • invertorul;
  • acumulatorii;
  • sistemul de fixare;
  • regulator de încărcare;
  • cabluri solare și cablu acumulatori;
  • conectori;
  • în cazul sistemelor off-grid, bateriile pentru stocarea energiei.
 

Câtă energie produce un sistem fotovoltaic de 5 kW?


cat produce un sistem fotovoltaic de 5 kW


Un sistem fotovoltaic de 5 kW poate produce, în medie, aproximativ 20 kWh pe zi în condiții ideale, iar pe an poate genera între 4.500 kWh și 6000 kWh. Această cantitate variază în funcție de locație, de condițiile meteorologice și de orientarea panourilor. Cu toate acestea, avantajele panourilor fotovoltaice nu pot fi ignorate, iar puterea produsă de un sistem de 5 kW poate fi suficient pentru a răspunde nevoilor unei gospodării medii-mari. 

Dimensiunea sistemului joacă un rol esențial în determinarea numărului de panouri solare necesare pentru a obține o anumită putere. Spre exemplu, un sistem solar de 5 kW poate implica utilizarea a aproximativ 10 panouri fotovoltaice, fiecare având capacitatea nominală de 280 W. În acest context, fiecare panou solar va avea o dimensiune de aproximativ 1.9 metri lungime și 1 metru lățime. Astfel, pentru a se asigura spațiul adecvat pentru acest sistem, va trebui să ai disponibili cel puțin 20 de metri pătrați de suprafață pe acoperișul locuinței sau clădirii tale. 
 

Cât produce un sistem fotovoltaic de 5 kW în funcție de lunile anului?

 

Producția de energie a unui sistem fotovoltaic de 5 kW poate varia semnificativ în funcție de lunile anului. Aceste variații sunt determinate de mai mulți factori, inclusiv numărul mediu de zile însorite pe an, temperatura medie a aerului și temperatura medie de la nivelul solului. Conform studiilor, în România, este recomandat ca panourile solare să aibă o orientare către sud și o înclinație de 34-35 grade. Ca punct de referință, unghiul optim de înclinare se calculează adăugând 15 grade la latitudine în timpul iernii și scăzând tot atâtea grade în timpul verii. [1]
 

Cât produce un sistem fotovoltaic de 5 kW iarna?

 

În funcție de regiune, un sistem fotovoltaic poate produce, în medie:

  • între 202 și 276 kWh în Decembrie;
  • între 217 și 295 kWh în Ianuarie;
  • între 300 și 339 kWh în Februarie. 
 

Cât produce un sistem fotovoltaic de 5 kW primăvara?

 

În funcție de lumina soarelui, regiune și condiții meteorologice, un sistem solar de 5 kW poate produce, în medie:

  • între 479 și 540 kWh în Martie;
  • între 549 și 635 kWh în Aprilie;
  • între 572 și 682 în Mai. 
 

Cât produce un sistem fotovoltaic de 5 kW vara?

 

Luând în considerare aceleași coordonate pe care le-am menționat mai sus, un astfel de sistem fotovoltaic poate produce, în medie:

  • între 586 și 669 kWh în Iunie;
  • între 634 și 732 kWh în Iulie;
  • între 640 și 748 kWh în August. 
 

Cât produce un sistem fotovoltaic de 5 kW toamna?

 

În medie, sistemul fotovoltaic poate să producă:

  • între 541 și 602 kWh în Septembrie;
  • între 445 și 480 kWh în Octombrie;
  • între 263 și 346 kWh în Noiembrie. [2]
 

Factori care afectează eficiența panourilor solare


ce influenteaza panourile solare


Factorii care afectează eficiența panourilor solare pot influența direct producția de energie a unui sistem fotovoltaic de 5 kW. Iată care sunt aceștia:

  1. Caracteristicile tehnice ale panourilor fotovoltaiceEficiența unui panou solar este definită ca raportul dintre energia produsă și energia solară primită. Caracteristicile tehnice, cum ar fi tipul panoului solar și tehnologiile utilizate, pot influența eficiența acestuia. Panourile solare care utilizează tehnologia Half Cell și celulele PERC sunt cunoscute pentru eficiența lor mai mare, datorită modului lor avansat de funcționare.
  2. Montajul panourilor fotovoltaiceOrientarea și înclinarea panourilor solare pot avea un impact semnificativ asupra eficienței lor. În emisfera nordică, panourile solare ar trebui să fie orientate spre sud pentru a obține un randament maxim, în timp ce, în emisfera sudică, orientarea spre nord este preferată.
  3. Eficiența invertorului: Invertorul este componenta cheie care transformă curentul continuu produs de panourile solare în curent alternativ, care poate fi utilizat în rețeaua electrică. Eficiența unui invertor se referă la cât de multă energie poate transforma fără a se pierde sub formă de căldură. Un invertor cu o eficiență mai mare va asigura o conversie mai eficientă și, implicit, o producție mai mare de energie electrică.
  4. Cablurile solare: Calitatea și tipul cablurilor solare utilizate în sistem pot influența eficiența acestuia. Cablurile trebuie să fie suficient de groase pentru a transporta curentul electric fără pierderi semnificative. Utilizarea cablurilor de calitate și dimensionarea corespunzătoare a acestora vor minimiza pierderile de energie și vor contribui la creșterea eficienței sistemului.

Investiția într-un sistem fotovoltaic de 5 kW poate face o diferență semnificativă în economia de energie pe care o poți face. Cu o gamă variată de opțiuni, echipa noastră te poate ghida în alegerea optimă pentru nevoile tale. Obține independența energetică și descoperă bucuria de a folosi energia verde! Alege E-acumulatori pentru soluții eficiente și sustenabile!

Surse

 

[1] Solargis Solar Resource Database Description and Accuracy SOLAR M., https://solargis.com/assets/doc/Solargis-database-description-and-accuracy.pdf, accesat la 16.08.2023

[2] “Solar Resource Maps of Romania.” Solargis.com, 2020, solargis.com/maps-and-gis-data/download/romania. Accessed 16 Aug. 2023.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!