Pasii esentiali pentru intretinerea panourilor fotovoltaice pe parcursul anotimpurilor

Pasii esentiali pentru intretinerea panourilor fotovoltaice pe parcursul anotimpurilor

Vrei ca panourile tale fotovoltaice să genereze energie la capacitate maximă pe tot parcursul anului? Atunci este nevoie să le întreții regulat!

Acest ghid cuprinde pașii simpli, dar esențiali, pe care îi poți urma pentru întreținerea sistemelor fotovoltaice în funcție de anotimp. De la curățarea panourilor primăvara la verificarea conexiunilor toamna, vom acoperi tot ce trebuie să știi pentru a te asigura că investiția ta în energie solară continuă să-ți aducă beneficii pe termen lung.

Primăvara: pregătiri pentru o producție la cote maxime

intretine panouri fotovoltaice in functie de anotimp

Primăvara aduce cu ea o mulțime de oportunități pentru a te asigura că panourile tale fotovoltaice sunt gata să producă energie la cote maxime. Iată ce poți face pentru a te asigura că ești pe drumul cel bun.  

 1. Curăță panourile fotovoltaice. În timpul iernii, murdăria și resturile se pot acumula pe suprafața panourilor tale solare, reducând eficiența acestora. Pentru a le curăța, folosește o perie moale sau un burete, cu apă și un detergent delicat.
 2. Inspectează panourile fotovoltaice pentru a depista eventualele deteriorări. Iarna severă poate provoca fisuri sau poate slăbi conexiunile. Prin identificarea timpurie a acestor probleme, poți preveni înrăutățirea lor și vei putea menține eficiența sistemului tău.
 3. Verifică nivelul de umbrire. Pe măsură ce natura se trezește la viață în primăvară, este posibil să apară noi zone de umbră. Trebuie să îndepărtezi orice creștere nouă care umbrește panourile solare, fie că este vorba despre ramuri sau frunze.
 4. Compară rezultatele cu cele din anii anteriori și monitorizează producția de energie. Dacă observi o scădere semnificativă a performanței, ar putea indica o problemă care trebuie abordată. De exemplu, un sistem fotovoltaic de 5 kW ar trebui să producă în jur de 20-25 kWh pe zi în condiții ideale de soare. Dacă producția este consistent mai mică, ar putea fi timpul să consulți un specialist.

Pentru a asigura funcționarea optimă a sistemului tău fotovoltaic, apelează la echipa noastră de specialiști. Cu certificări relevante și o înțelegere profundă a sistemelor fotovoltaice, suntem întotdeauna la curent cu cele mai recente tehnologii și metode de mentenanță a panourilor fotovoltaice

Întreținerea panourilor fotovoltaice vara

Vara este un sezon prietenos pentru panourile tale fotovoltaice, dar, chiar și așa, acestea au nevoie de întreținere constantă pentru a își menține performanța la cote maxime. Așadar, haide să trecem prin ceea ce ai de făcut.

 1. Din nou, curăță panourile regulat. Praful și polenul sunt doi inamici redutabili pentru panourile tale solare, acumulându-se rapid pe acestea, în special în zonele uscate și vântoase. Frecvența de curățare depinde de mediul înconjurător, dar, în general, este recomandat să le cureți o dată la fiecare două-trei săptămâni. Curățarea se face cel mai bine dimineața sau seara, când soarele nu este foarte puternic.
 2. Monitorizează temperatura! Temperaturile ridicate pot reduce eficiența panourilor solare, așa că este esențial să te asiguri că panourile tale sunt ventilate corespunzător. Verifică fluxul de aer sub panourile și asigură-te că acesta nu este blocat.
 3. Din nefericire, vara nu înseamnă doar soare și temperaturi ridicate. Furtunile sunt destul de frecvente în ultimii ani, așa că este necesară o inspectare atentă după vremea severă. Verifică panourile pentru semne de uzură sau fisuri, precum și suporturile și cablurile. Orice mic defect poate duce la scăderea performanței.
 4. Verifică performanța invertorului - temperaturile ridicate pot afecta funcționarea lui. Interpretează mesajele de eroare sau avertismentele și asigură-te că este ventilat corespunzător!

Întreținerea panourilor fotovoltaice pe timpul toamnei

După o vară productivă și înainte de iernile neprevăzute, trebuie să te asiguri că sistemul fotovoltaic este în cea mai bună formă. 

Este foarte posibil ca nisipul, praful și resturile să se fi acumulat pe suprafața panourilor. Acestea pot reduce semnificativ eficiența panourilor, mai ales în timpul zilelor mai scurte de iarnă. Prin urmare, o curățare completă a panourilor fotovoltaice este necesară înainte de venirea iernii. 
 
Apoi, toamna este momentul potrivit pentru a verifica dacă toate elementele de montare sunt bine fixate. Vânturile puternice și zăpada abundentă de iarnă pot pune presiune pe suporturi, deci este esențial să te asiguri că totul este fixat corect și în stare bună.

Întreținerea panourilor fotovoltaice iarna

intretinere panouri fotovoltaice iarna
 

Iarna poate fi o provocare pentru panourile fotovoltaice. Fie că te confrunți cu zăpadă densă, gheață sau doar cu temperaturi scăzute, trebuie să știi cum să ai grijă de instalația ta. Astfel, ține cont de următoarele:

 • zăpada și gheața pot bloca lumina soarelui - acest lucru reduce eficiența panourilor și deci, producția de energie. Pentru a îndepărta zăpada și gheața, folosește o perie cu mâner lung și moale sau un dispozitiv special de îndepărtare a zăpezii, evitând în același timp uneltele metalice sau forța excesivă care pot deteriora suprafața panourilor;
 • temperaturile scăzute pot duce la contractarea materialelor, pot cauza fisuri sau alte deteriorări - o inspecție detaliată a panourilor, suporturilor și cablajului este esențială. Dacă constați vreo deteriorare, asigură-te că apelezi la un profesionist pentru remediere;
 • în zilele mai scurte de iarnă, cu unghiul soarelui mai mic, producția totală de energie poate fi redusă - monitorizarea performanței sistemului tău este esențială. În cazul în care observi o scădere semnificativă a producției, este recomandat să apelezi la un specialist;
 • se pot forma baraje de gheață - acestea pot duce la acumularea apei și la posibile scurgeri. Asigură-te că panourile au o izolație adecvată și există un drenaj corespunzător.

Avem pentru tine și mai multe recomandări privind mentenanța panourilor fotovoltaice. Accesează articolul: pași esențiali pentru întreținerea sistemelor fotovoltaice!

Dacă ții cont de toate aceste recomandări, te poți bucura pe deplin de beneficiile panourilor fotovoltaice. Întreținerea adecvată a acestora asigură o durată de viață mai lungă și o eficiență maximă. Iar dacă ai nevoie de ajutor specializat, apelează cu încredere la P PLUS 2002 SRL (E-acumulatori.ro)! 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!