Panourile fotovoltaice si grindina: cum sa le alegi in functie de rezistenta?

Panourile fotovoltaice si grindina: cum sa le alegi in functie de rezistenta?

Panourile fotovoltaice și grindina: cum să le alegi în funcție de rezistență?

Panourile fotovoltaice sunt expuse la diverse condiții meteorologice: ploaie, zăpadă, grindină și vânt puternic. Printre aceste elemente capricioase, grindina se distinge prin imprevizibilitatea și potențialul său de a afecta performanța panourilor. În articolul nostru poți descoperi cum să alegi panourile fotovoltaice pentru a rezista grindinei și ce măsuri poți adopta pentru a-ți proteja investiția de această formă de precipitații. 

Impactul grindinei asupra panourilor fotovoltaice

impactul grindinei asupra panourilor fotovoltaice

Grindina reprezintă un fenomen meteorologic cu potențial distructiv semnificativ, în special pentru panourile solare. Acestea, fiind instalate în aer liber, sunt expuse direct la condițiile meteorologice, inclusiv la bilele de gheață. În funcție de dimensiunea și viteza de cădere a gheții, impactul poate provoca daune panourilor solare, cum ar fi deteriorarea cadrului, a celulelor fotovoltaice sau crăparea sticlei de protecție. Aceste daune pot afecta semnificativ eficiența panourilor solare, reducând producția de energie și, prin urmare, rentabilitatea investiției. 

Există panouri solare antigrindină?

Panourile fotovoltaice rezistente la grindină sunt certificate IEC 61215. Acest standard internațional garantează că produsul a trecut o serie de teste riguroase, inclusiv rezistența la impactul cu un disc de gheață de 203 grame lansat cu o viteză de 39,5 m/s. Această certificare este o garanție că panoul solar a fost supus unor încercări severe pentru a verifica durabilitatea și eficiența acestuia în condiții de grindină.

Testele pentru certificarea IEC 61215 au arătat că rata de deteriorare a panourilor solare trebuie să fie mai mică de 5% pentru a obține această certificare. Acest fapt indică faptul că panourile solare rezistente la grindină sunt durabile și pot menține o eficiență ridicată pe termen lung.

Majoritatea producătorilor de panouri solare trec aceste teste fără probleme, ceea ce înseamnă că nu este dificil să găsești panouri fotovoltaice rezistente la grindină. Cu toate acestea, este important să verifici întotdeauna certificările și să compari diferitele mărci înainte de a face o achiziție.

Pentru mai multe informații, citește și tipuri de panouri fotovoltaice: care sunt si ce caracteristici au!

Se oferă garanție pentru panourile solare în caz de grindină?

garantie pentru panourile solare

Atunci când alegi panourile solare, trebuie să înțelegi ce anume acoperă garanția produsului. În general, garanțiile acoperă defecțiunile de fabricație, dar nu acoperă de obicei daunele cauzate de condiții meteorologice extreme precum grindina.

Cu toate acestea, garanțiile pot varia în funcție de marca și de modelul panoului solar. De aceea, este recomandat să verifici aceste detalii înainte de a face o achiziție. Asigură-te că înțelegi termenii și condițiile garanției, precum și ce anume acoperă și ce nu. Anumite mărci pot oferi garanții mai extinse care pot include daunele cauzate de condiții meteorologice extreme.

O soluție pentru a evita problemele legate de daunele cauzate de grindină ar fi includerea sistemului fotovoltaic în polița de asigurare a locuinței. Aceasta poate oferi o acoperire suplimentară în cazul daunelor cauzate de fenomene meteorologice extreme. 

Cum îți protejezi sistemul solar de grindină: Metode și tehnologii de protecție

Iată ce metode și tehnologii există pentru a-ți proteja panourile solare de grindină:

  1. Plantarea copacilor sau crearea de garduri vegetale în jurul instalației. Baricadele naturale pot încetini și dispersa gheața, reducând astfel impactul asupra panourilor solare. Acestea, prin faptul că absorb energia impactului, previn deteriorarea panourilor.
  2. Plasele de protecție pentru a crea o barieră fizică între panourile solare și grindină. Acestea pot reduce considerabil impactul și dimensiunea gheții, protejând astfel panourile de eventuale daune.
  3. Echipamente și sisteme anti-grindină. Acestea pot dezintegra sau schimba traiectoria grindinei, oferind astfel un grad suplimentar de protecție pentru panourile solare. Deși aceste metode sunt mai costisitoare, ele pot fi extrem de eficiente în cazul unor furtuni de grindină severe.
  4. Un unghi mai înclinat sau utilizarea unui sistem de înclinare ajustabil poate permite scurgerea rapidă a apei și a gheții, prevenind astfel acumularea și posibilele daune. 

Este recomandat să verifici periodic panourile solare pentru a identifica eventuale daune și să le repari în cel mai scurt timp posibil. În acest sens, există unele companii care oferă servicii de monitorizare și întreținere a sistemelor solare.

Avantajele utilizării panourilor solare în pofida riscului de grindină

Panourile solare sunt o sursă de energie regenerabilă, cu potențial semnificativ în combaterea schimbărilor climatice. Acestea utilizează energia Soarelui pentru a genera electricitate, ceea ce elimină necesitatea de a arde combustibili fosili și, prin urmare, scade emisiile de gaze cu efect de seră.  

Chiar dacă instalarea inițială a panourilor solare poate fi costisitoare, acestea aduc economii pe termen lung prin scăderea facturilor de energie electrică. În funcție de aspectele care determină prețul unui panou fotovoltaic, costul pentru un sistem solar se poate amortiza în aproximativ 9-12 ani. [1] 

Durabilitatea și rezistența la condiții meteorologice extreme, inclusiv grindină, sunt alte avantaje ale panourilor solare. Majoritatea acestor panouri sunt proiectate și testate pentru a rezista la diverse condiții meteorologice, inclusiv grindină de dimensiuni mari.

Un alt avantaj major al panourilor solare este independența energetică pe care o oferă. Odată instalate, acestea îți permit să-ți generezi propria energie, reducând astfel dependența de rețeaua electrică și protejându-te împotriva fluctuațiilor de preț ale energiei.

În ciuda riscului de grindină, beneficiile utilizării panourilor solare depășesc cu mult acest dezavantaj. Având în vedere avantajele economice și de mediu, precum și durabilitatea și rezistența acestora la condiții meteorologice extreme, panourile solare reprezintă o investiție în viitorul durabil al planetei noastre. Este important să alegi panouri de calitate, rezistente la condiții extreme, și să te asiguri că acestea sunt instalate și întreținute corespunzător pentru a te bucura de toate beneficiile pe care le oferă.

De luat în considerare:

  • grindina de dimensiuni mari poate cauza fisuri în sticla panourilor solare, ceea ce poate afecta în mod semnificativ capacitatea lor de a produce energie;
  • în cazul în care panourile solare sunt deteriorate de grindină, costurile de înlocuire pot fi semnificative;
  • în zonele cu frecvență ridicată a grindinei, poate fi necesară încheierea unei polițe care să asigure sistemul solar împotriva daunelor produse de grindină, ceea ce poate adăuga costuri suplimentare.

Alegerea corectă a panourilor fotovoltaice poate reduce semnificativ impactul grindinei asupra funcționării și durabilității acestora. Deși grindina poate cauza daune panourilor, există tehnologii de protecție și metode de a minimiza aceste riscuri. Garanțiile oferite de producători pot acoperi unele dintre aceste daune. Totuși, este important de înțeles că, în ciuda riscului de grindină, beneficiile utilizării energiei solare depășesc cu mult aceste potențiale dezavantaje.  

Surse

[1] Tretheway, Cole. “How Long Does It Take for Solar Panels to Pay for Themselves?” The Motley Fool, The Ascent by The Motley Fool, 2022, www.fool.com/the-ascent/personal-finance/articles/how-long-does-it-take-for-solar-panels-to-pay-for-themselves/#:~:text=Solar%20panels%20typically%20pay%20for,a%20process%20called%20net%20metering. Accessed 8 Jan. 2024.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!