Cat costa o statie de incarcare electrica pentru a o monta acasa?

Cat costa o statie de incarcare electrica pentru a o monta acasa?

Cat costa o statie de incarcare electrica pentru a o monta acasa?

Dacă ești posesorul unei mașini electrice și te gândești să depinzi cât mai puțin de stațiile de încărcare publice, unde fie există riscul să le găsești ocupate, fie să plătești un preț per kilowatt mai mare, înseamnă că te tentează ideea încărcării la tine acasă.

O stație de încărcare electrică poate fi montată la curte, la bloc (dacă există o parcare privată) sau la sediul firmei tale. În felul acesta te bucuri de confortul încărcării mașinii la orice oră îți dorești, în funcție de programul tău. O poți pune la încărcat când lucrezi de acasă, pe timpul nopții sau ori de câte ori ai nevoie, astfel încât să nu trebuiască să mai fii în căutarea unei stații de încărcare rapidă, să te abați de la drum, să stai cu emoții dacă o vei găsi liberă sau nu.

Îți surâde cu siguranță ideea de a-ți încărca mașina electrică de acasă și te întrebi probabil cât te costă această investiție. În acest articol îți vom dezvălui tot ce trebuie să știi, astfel încât să iei decizia în cunoștință de cauză.


De ce să-ți iei o stație de încărcare electrică pentru acasă?


Dacă locuiești la casă poți oricând dorești să-ți încarci mașina la priza de 220 volți, adică priza obișnuită a locuinței tale. În felul acesta, încarci mașina direct de la rețeaua electrică de distribuție cu 0,68 lei/kWh (în anul 2023). Prețul per kilowatt oră este chiar mai mic în timpul nopții. 

Ceea ce este important de știut, timpul de încărcare al mașinii electrice la o priză obișnuită din casa ta, este unul generos de mare. Poate fi vorba de 10-15 ore sau mai mult, în funcție de capacitatea bateriei, puterea prizei (la cele casnice puterea medie este de 3 kWh) și puterea încărcătorului folosit. Dacă vrei să scazi semnificativ acest timp de așteptare până să ai bateria plină, atunci poți alege să montezi o stație de încărcare electrică acasă, la bloc sau în parcarea de la locul de muncă.


Avantajele stației de încărcare la tine acasă:


1. Economisești timp cu încărcarea mașinii - dacă alegi să-ți încarci mașina la o priză domestică, pentru ca bateria să ajungă la 100%, timpul pe care îl ai de așteptat este mare; în schimb, cu o stație de încărcare acasă monofazat (7,4 kW) sau trifazat (22 kW), mașina este încărcată complet într-un timp mult mai scurt;

           Exemple: 

  • Tesla Model 3 (2019) se încarcă la priza casnică de 220 V în 24-33 de ore, iar la o stație de încărcare electrică montată acasă, de 7,4 kW (monofazică), timpul de încărcare este de 8-11 ore; mai mult decât atât, dacă ai ales să montezi o stație cu putere de 22 kW (trifazică), vei încărca aceeași mașină în doar 5-7 ore;
  • Dacia Spring (2021) se încarcă la o priză obișnuită, cea a casei tale în aproximativ 12 ore, în schimb la o stație de încărcare pe care ai ales să ți-o montezi acasă, cu o putere de 7,4 kW (monofazică), timpul de așteptare va fi de aproximativ 4 ore;
  • Volkswagen ID.4 (2020) se încarcă la priza obișnuită a locuinței tale în 39 de ore, la stația de încărcare montată acasă, cea de 7,4 kW, într-un interval de timp de 12 ore și 30 de minute, iar dacă puterea stației este de 22 kW, durata de încărcare va fi 8 ore și 30 de minute;

De reținut:

  • O stație de încărcare la tine acasă poate fi alimentată atât monofazat, cât și trifazat, astfel că poate debita putere cuprinsă între 3.7–7.4 kW cu alimentare monofazată sau 11-22 kW cu alimentare trifazată.
  • Poți afla tipul de branșament care alimentează locuința (monofazat sau trifazat) și care este puterea maximă ce poate fi absorbită din rețea, din avizul tehnic de racordare (ATR) sau direct de la furnizorul de energie electrică.
  • Cu cât este mai mare bateria maşinii şi cu cât locul de încărcare este mai lent (ca de exemplu priza casnică), cu atât este mai lungă durata de încărcare. 

2. Îți încarci bateria mașinii din confortul propriei locuințe - altfel spus, nu trebuie să verifici dacă este vreo stație de încărcare disponibilă, nici să mai mergi până acolo și să riști s-o găsești ocupată, să fii nevoit să aștepți timp semnificativ la coadă; îți încarci bateria mașinii de la tine de acasă oricând îți dorești; 

3. Plătești mai puțin pentru încărcarea mașinii - la o stație de încărcare publică plătești un cost per kWh (unitate de încărcare) mai mare decât atunci când o încarci din propria locuință; acasă, în anul 2023, te costă 0,68 lei/kWh (dacă nu intri în categoria marilor consumatori), în timp ce la o stație publică, prețul variază în funcție de tipul de stație și de furnizor, însă poate ajunge la 2,5 lei per unitate. Mai mult decât atât, acasă, în timpul nopții beneficiezi de tarif mai mic, iar dimineața ai bateria mașinii plină. Nu în ultimul rând, costurile devin zero dacă ai instalat un sistem fotovoltaic

Notă: În contextul încărcării mașinii electrice la stația de încărcare publică, 1 unitate de încărcare = 1 kWh. 

4. Ai flexibilitate maximă în ceea ce privește încărcarea mașinii - îți setezi mașina să înceapă încărcarea automat, în funcție de programul tău, astfel încât să ai întotdeauna energie în baterie atunci când îți trebuie; mai mult decât atât, ai posibilitatea de a regla puterea de încărcare utilizată (poți reduce puterea încărcării mașinii dacă vrei să folosești în același timp și un aparat de uz casnic);

5. Ai deplină siguranță, spre deosebire de încărcarea la o priză obișnuită - o stație de încărcare pentru acasă este proiectată pentru a oferi siguranța procesului de încărcare, inclusiv protecție la supratensiuni și supracurent; deci dacă te avantajează ideea încărcării de acasă, optează pentru stația de încărcare la domiciliu, ca să ai liniștea unei încărcări în deplină siguranță; în cazul unei prize casnice, furnizarea pe o perioadă lungă de timp, 10-15 ore, a unui curent continuu de 3 kW, poate duce la o supraîncălzire periculoasă a componentelor interne.


Cât costă o stație de încărcare electrică pentru acasă?


De știut: 

  • Există două tipuri principale de încărcare: încărcarea AC (curent alternativ) și încărcarea DC (curent direct). Încărcarea AC este cea mai comună și este utilizată de majoritatea stațiilor de încărcare de la domiciliu și de la locul de muncă. Încărcarea DC este mult mai rapidă și este folosită de stațiile de încărcare publice.
  • Poți alege să instalezi o stație de încărcare fie pentru la curte, la bloc sau pentru pentru sediul firmei tale. Reține că există posibilitatea autentificării la stație cu ajutorul unui card, pe baza tehnologiei RFID (Radio-Frequency Identification). După autentificarea cu succes, stația de încărcare permite accesul la conexiunea de încărcare și începe furnizarea de energie electrică către vehiculul electric.
  • Majoritatea stațiilor electrice au posibilitatea de reglare, pentru a limita puterea de încărcare în funcție de consumul casnic și puterea maximă contractată. Încărcarea pe timp de noapte este foarte avantajoasă, pentru că alte dispozitive cu un consum mare de energie, nu sunt de regulă în funcțiune. Dacă ai nevoie, poți solicita un spor de putere furnizorului de energie electrică.
  • Montarea stației de încărcare este efectuată de o echipă de consultanți și tehnicieni specializați.
  • Vei achita costul energiei consumate pentru încărcarea mașinii, furnizorului de energie electrică, potrivit facturii (deci nu există în procesul de plată nicio diferență).


Factori de care depinde costul unei stații de încărcare pentru acasă:

 
  1. Puterea de încărcare a stației -  stațiile de încărcare pentru acasă au diferite niveluri de putere, exprimate în kilowați (kW); cu cât capacitatea de încărcare este mai mare, cu atât mașina electrică se va încărca mai repede, dar și costul stației de încărcare va fi mai mare.
  2. Marca și modelul stației de încărcare - stațiile de încărcare pentru acasă, de la firme recunoscute, au un preț mai mare, deoarece oferă o calitate superioară, o durată de viață mai lungă sau un suport mai bun pentru clienți.
  3. Caracteristici suplimentare - stațiile de încărcare pot avea opțiuni de conectivitate și caracteristici suplimentare care influențează prețul; așadar, unele stații permit utilizatorilor să controleze încărcarea prin intermediul unei aplicații mobile, mai există caracteristici suplimentare de securitate (protecția împotriva supratensiunilor, detectarea scurgerilor de curent etc.); unele stații sunt alimentate parțial sau în totalitate cu energie regenerabilă.
  4. Costurile de instalare - este vorba de posibile modificări ale rețelei electrice din casă, pentru a asigura o alimentare adecvată și sigură; aceste costuri variază în funcție de complexitatea instalației și de condițiile specifice ale locuinței; poți solicita un spor de putere, păstrând branșamentul monofazat existent, astfel încât să poți acoperi necesarul zilnic de energie

pret statie incarcarre electrica
 

Prețul unei stații de încărcare la domiciliu:


Te invităm să navighezi site-ul E-acumulatori.ro pentru a consulta oferta de stații de încărcare pe care ți-o punem la dispoziție. Este vorba de modele diferite de stații de încărcare pentru acasă:

  •  monofazate (3.7 kW până la 7.4 kW) și stații de încărcare trifazate (11 kW până la 22 kW);
  • cu montaj pe perete sau pe picior metalic;
  • cu un cablu mobil sau priză fixă;
  • cu alimentare de tip Autostart (mașina începe să se încarce imediat după introducerea conectorului în socket) sau cu autentificare pe bază de sistem de acces controlat prin intermediul unei cartele RFID (pentru utilizarea în parcările comune);
  • cu opțiunea de a controla încărcarea de pe telefon.

Îți prezentăm:

  • Stație de încărcare monofazată Huawei Smart - preț 5.304 lei 

                            

  • Stație de încărcare trifazată Huawei Smart C - preț 5.408 lei

               
  • Stație de încărcare trifazată 22 kW, Cabur, fără cablu + stâlp - preț 6500 lei 

                          

 

Prin urmare, o stație de încărcare pentru acasă, monofazată, costă aproximativ 1000 de euro. O stație de încărcare trifazată (22 kW), cu dotări suplimentare, costă 1300 euro sau mai mult. Încarci în confortul propriei locuințe, rapid, în siguranță și la costuri minime, profitând de tarifele reduse la energia electrică din timpul nopții. Stațiile de încărcare pentru acasă sunt ușor de utilizat și de instalat. 


Dacă vrei să beneficiezi la maxim de avantajele unei mașini electrice, inclusiv încărcarea ei de acasă cu ajutorul unei stații de uz domestic, te invităm să discuți cu unul dintre specialiștii E-acumulatori.ro. Vei primi asistență tehnică pentru a cumpăra stația de încărcare potrivită cu cerințele tale și cu mașina pe care o deții. Contactează-ne și îți vom răspunde la fiecare întrebare, astfel încât această achiziție să nu mai aibă pentru tine nicio necunoscută. Îți oferim tot suportul de care ai nevoie pentru a beneficia de avantajele unei stații de încărcare la tine acasă (0745 775 777).

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!