Cat costa sa incarci o masina electrica si cat dureaza acest lucru?

Cat costa sa incarci o masina electrica si cat dureaza acest lucru?

Cat costa sa incarci o masina electrica si cat dureaza acest lucru?

Dacă ai devenit fericitul posesor al unei mașini electrice, felicitări! Un astfel de vehicul este prietenos cu mediul, confortabil și economic. În cazul în care te tentează să achiziționezi o mașină electrică, cercetează cu atenție piața pentru a cumpăra modelul potrivit cerințelor tale. Indiferent că ești un proaspăt posesor al unei mașini electrice sau vei deveni în curând unul, în acest articol vei afla despre costul încărcării și durata de timp.

Ce trebuie să știi despre încărcarea unei mașini electrice?

 

Cum se încarcă o mașină electrică? Conectorul stației se atașează la vehicul, iar energia electrică este transferată către bateria mașinii. Încărcarea poate fi efectuată:

  • la domiciliu - încărcarea o poți face la priza obișnuită, așa numita priză casnică, de 220 V, însă durata de timp pentru o încărcare plină este foarte mare; dacă vrei să te bucuri de siguranța procesului de încărcare, să beneficiezi de protecție împotriva supratensiunilor, iar mașina ta să se încarce cu o putere mai mare și într-un timp mai scurt, atunci soluția o reprezintă instalarea unei stații de încărcare acasă; stațiile se montează ușor și respectă standarde înalte de siguranță și protecție;
  • la o stație publică - dacă te afli în deplasare, vei putea să îți încarci mașina la stațiile publice prezente în benzinării, în parcările supermarketurilor; vei avea nevoie de cablul de încărcare și reține că utilizarea stațiilor publice poate necesita înregistrarea într-un program sau o aplicație;
  • la locul de muncă - dacă angajatorul tău îți pune la dispoziție o stație de încărcare, vei avea șansa să îți încarci mașina în timpul orelor de lucru;
  • la o stație rapidă - este varianta cea mai rapidă de încărcare, pentru că este o stație puternică; aceste tipuri de stații sunt rare și sunt mai costisitoare;  de asemenea, nu se recomandă utilizarea frecventă a încărcării rapide (la o astfel de stație mașina se poate încărca în mai puțin de o oră), fiindcă poate avea un impact negativ asupra duratei de viață a bateriei.


Cât costă să încarci mașina electrică și cât timp durează?

 

La domiciliu:

Cea mai ieftină opțiune de încărcare a mașinii electrice este acasă. Costul variază între 0,68 lei/kWh și 1,3 lei/kWh (pentru marii consumatori). Poți încărca la costuri minime profitând de tarifele reduse la energia electrică din timpul nopții.

La stațiile publice:

Costul încărcării la stațiile publice variază în funcție de operatorul stației și de tipul de stație unde o încarci: stație în curent alternativ (AC), care este mai lentă sau stație în curent continuu (DC), aceasta din urmă fiind mai rapidă.

Prețul este în jur de 1,7 lei/unitate (1 unitate de încărcare = 1 kWh) pentru o stație AC. În cazul stațiilor de încărcare rapidă (DC), prețul plătit poate ajunge până la 2,5 lei/unitate.

Există o serie de factori care influențează timpul de încărcare al unei mașini electrice:

  • capacitatea bateriei - este măsurată în kilowați-oră (kWh) și joacă un rol important în ceea ce privește timpul de încărcare; cu cât capacitatea bateriei este mai mare, cu atât va dura mai mult să o încarci complet; există automobile
    electrice cu baterii de diferite capacități; așadar, o baterie de 60 kWh va necesita mai mult timp pentru a fi încărcată complet față de una de 30 kWh; acest lucru se datorează faptului că o capacitate mai mare implică mai multă energie care trebuie transferată în timpul procesului de încărcare;
  • puterea stației de încărcare  - cel mai lent mod de încărcare este la priza normală, care are o putere de 2,3 kW și de maxim 3,7 kW; dacă ai investit într-o stație de încărcare la domiciliu, de exemplu una de 7,4 kW (monofazată), timpul de încărcare scade; iar cel mai rapid mod de încărcare este la o stație publică, unde puterea poate fi de 50 kW, iar în cazul celor mai rapide puterea este de 150 kW;

Notă: Condițiile externe, cum ar fi temperatura și umiditatea, influențează și ele timpul de încărcare al mașinii electrice. De exemplu, la temperaturi foarte scăzute bateria se poate încărca mai lent. Acest lucru se datorează faptului că frigul poate afecta performanța bateriei, reducând eficiența procesului de încărcare.
 

Exemple:

 

Ca sa afli cât te costă un plin pentru mașina ta, înmulțește capacitatea netă a bateriei cu prețul pentru un kWh de pe contractul de energie electrică (de exemplu, 1.3 lei/kWh pentru marii consumatori), în cazul în care o încarci în confortul propriei locuințe, la priză casnică sau stație de încărcare pentru acasă. Dacă te afli în deplasare, deci pentru o încărcare la o stație publică, înmulțește capacitatea bateriei cu prețul per unitate oferit de furnizorul respectiv (de exemplu 2.5 lei). Privitor la timp, acesta va diferi în funcție de capacitatea bateriei și puterea stației de încărcare.

Dacia Spring, capacitate baterie 26,8 kWh
Preț pentru o încărcare acasă (100%): 26.8 kWh x 1,3 lei/kWh = 34.84 lei
Preț pentru o încărcare la stație publică (100%): 26.8 kWh x 2.5 lei/kWh = 67 lei
Timp de încărcare acasă (2,3 kW): 12 ore
Timp de încărcare acasă dacă ai stație de încărcare de 7,4 kW: 4 ore
Timp de încărcare la stație publică (50 kW): 1 oră

Tesla Model S (2019), capacitate baterie 55-100 kWh (în funcție de echipare) 
Preț pentru o încărcare acasă (100%): 55 kWh x 1,3 lei/kWh = 71.5 lei
Preț pentru o încărcare la stație publică (100%): 55 kWh x 2.5 lei/kWh = 137.5 lei
Timp de încărcare acasă (2,3 kW): 44 ore
Timp de încărcare acasă dacă ai stație de încărcare de 7,4 kW: 15 ore
Timp de încărcare la stație publică (50 kW): 80 minute

Volkswagen ID.4 (2020), capacitate baterie 82 kWh
Preț pentru o încărcare acasă (100%): 82 kWh x 1,3 lei/kWh = 106.6 lei
Preț pentru o încărcare la stație publică (100%): 82 kWh x 2.5 lei/kWh = 205 lei
Timp de încărcare acasă (2,3 kW): 39 ore
Timp de încărcare acasă dacă ai stație de încărcare de 7,4 kW: 12 - 13 ore
Timp de încărcare la stație publică (50 kW): 80 minute

Notă: 

  • Calculele din exemplele de mai sus, pentru a afla prețul încărcării, sunt făcute pentru o încărcare completă a bateriei, adică  0% - 100%. Reține că nu vei ajunge niciodată acasă sau la o stație de încărcare cu bateria complet descărcată. 
  • Viteza de încărcare poate varia în funcție de temperatură, starea bateriei sau variații de curent.
 

Bune practici:

 
  • Bateria se păstrează mai bine dacă este încărcată între 20% și 80%.
  • Nu lăsa ca bateria să se descarce complet.
  • Folosește încărcarea rapidă pentru călătorii lungi.
  • Nu încărca bateria mai mult de 80 - 90%.
  • Nu lăsa mașina să stea prea mult timp cu bateria complet încărcată. Daca mașina nu va fi folosită pentru o perioadă lungă de timp, cel mai bine este să fie încărcată 40 - 60%.
  • Nu reîncărca bateria după fiecare călătorie scurtă.
  • Nu lăsa mașina să se încarce tot timpul în condiții de îngheț puternic sau de căldură extremă.

 

Bucură-te de mașina ta electrică și de avantajele pe care ți le oferă! Achiziționează-ți o stație de încărcare pentru acasă, astfel încât să nu mai fii nevoit să consumi timp în căutarea unei stații în oraș, cu riscul să o găsești ocupată.

Timpul necesar pentru încărcarea unei mașini electrice variază în funcție de capacitatea bateriei și de puterea stației de încărcare. Acasă, cu o stație cu putere de 7 kW, pentru o mașină cu o baterie de 40 kWh, timpul de încărcare poate fi de 4 - 6 ore. Totodată, reține că încărcarea acasă este cea mai ieftină. La stațiile publice prețurile diferă, iar pentru a folosi stația poate fi nevoie să ai aplicația în cauză instalată sau un card RFID. 

Dacă vrei să îți instalezi o stație de încărcare acasă, te invităm să navighezi site-ul E-acumulatori.ro, îți punem la dispoziție produse de top și îți oferim consiliere gratuită. Contactează-ne și îți vom răspunde la întrebări (0745 775 777).

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!